15-12-2022
''In plaats van een recensie van die eetgelegenheden, zou ik op deze plek een beschouwend stuk schrijven over de stand in horecaland: een verhaal over de laatste trends (..) Er is echter een andere voedseltrend waar ik niet omheen kan, namelijk het gebrek eraan. Voedsel-armoede is een acuut en groot probleem in de stad. Het is ook een pervers probleem, als je weet hoeveel voedsel er dagelijks wordt weggegooid.
Gelukkig zijn er veel plekken waar dagelijks warme maaltijden gekookt worden voor mensen die dat zelf niet kunnen – om financiële of andere redenen. Dat gebeurt op grote en kleine schaal, vaak op vrijwillige basis. Van buren die voor elkaar koken tot de keuken van het Leger des Heils.
Er is zelfs een speciale groothandel voor dit soort initiatieven: Shareaty zamelt reststromen van de voedselindustrie in, en levert die aan sociale keukens. En de lijst gaat nog wel even door. Met een Hare Krishna-tempel die gratis maaltijden aanbiedt, allerlei initiatieven van kerken en moskeeën. Er is de crisiscatering van Hotspot Hutspot, dat onlangs ook begon met het initiatief Heat and Eat, waarbij horecazaken hun deuren openen voor mensen op zoek naar een warme plek en een warme maaltijd, die dan weer betaald worden door donateurs. Ook uit de Hotspot Hutspot-koker komen de Boterhamsters: zij verzorgen koelkasten gevuld met boterhammen op basisscholen.
Het is een helaas noodzakelijke uitbreiding van het werk van Johan de Boterham-man: de vader op Zuid die gewoon begon met boterhammen smeren voor kinderen die zonder ontbijt naar school moeten. De noodzaak daarvan zal niemand meer ontgaan na het nieuws over het jongetje dat op een maandag bijna flauwviel op school omdat hij het hele weekend niks gegeten had.
Toevallig precies in de week van het nieuws over dat jongetje ging ik als vrijwilliger aan de slag in de Gaarkeuken op Rotterdam Zuid. In deze keuken, een initiatief van de mensen achter de Voedselbank, worden vijf dagen per week ongeveer 90 maaltijden gekookt. Er is ook een vestiging in Rotterdam Noord. En zo zijn er nog veel meer plekken waar allerlei Rotterdammers (studenten, werkenden, gepensioneerden, reïntegreerders, in-between-jobbers, een vertwijfelde freelance journalist) proberen te helpen waar ze maar kunnen.
Al die hulp is hartverwarmend, maar vanzelf gaat het allemaal niet. Van dichtbij zie ik het geploeter met de roosters (help, weer geen afwasser vandaag!), het onvoorspelbare aanbod van gedoneerd voedsel (de volledige vers-afdeling van een supermarkt die dicht gaat, een enorme partij vegaworst), een fornuis dat aan vervanging toe is.
Het zal geen verrassing zijn dat het aantal aanvragen voor maaltijden groeit. De vraag is op dit moment groter dan de organisaties kunnen leveren. Cynisch gezegd: het is een echte groeimarkt.
Dus, in plaats van een lofzang op een perfecte langoustine (ook erg fijn, voel je vooral niet bezwaard om er van te genieten), op deze plek een eenmalige hartekreet: er zijn meer mensen nodig, en meer geld. Substantieel en structureel. De stad moet gevoed worden.''