Waarom ik helaas voor Heat and Eat werk

Waarom ik helaas voor Heat and Eat werk

2 mei 2023 |

Nederland staat ieder jaar hoog in de lijstjes met rijkste landen van de wereld. Het vermogen van de Nederlander was in 2020 gemiddeld €129.000 euro. Een inkomen in ons land ligt boven de €34000 per jaar. Hoera! Het gaat geweldig. Toch?

Het klinkt inderdaad fantastisch en waarschijnlijk is het dat ook. Nederland staat niet voor niets in de top 5 van landen waar mensen het meest gelukkig zijn. Helaas is er ook een donkere kant, waar we aandacht voor moeten hebben.

Eenzaamheid en armoede zijn ‘normaal’
Want tegelijk zijn eenzaamheid en armoede een groot probleem in dit rijke landje. Bijna een miljoen mensen in ons land leeft onder het bestaansminimum, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit leidt tot schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies bij die groep. Maar ook ik schaam me ervoor. We moeten met elkaar kunnen voorkomen dat ouderen alleen thuis zitten. Dat gezinnen in de bijstand nooit iets leuks doen of dat een simpel kopjes koffie, broodje of andere maaltijd in de horeca buiten bereik is van veel te veel mensen.


We kunnen helpen
Gelukkig zijn er veel mensen die dit onbegrijpelijk vinden. Er zijn allerlei initiatieven om mensen in armoede en eenzaamheid te helpen. Eén ervan is Heat and Eat, begonnen als crisis-initiatief, omdat tijdens de energiecrisis veel mensen thuis letterlijk en figuurlijk in de kou zaten. Horecaondernemers boden mensen via heatandeat.nl de mogelijkheid om even onder de mensen te komen, in een warme omgeving met een gratis kopje koffie, broodje en/of maaltijd. Deze werd betaald door mensen die het breder hebben. Het initiatief bleek broodnodig en gaat daarom door. Het is een praktische manier om mensen te helpen in het koffiehuis, lunchroom of restaurant om de hoek. Dichtbij en toegankelijk. Hoewel ik er van baal dat het nodig is, geeft het me voldoening om bij te kunnen dragen aan een eerlijker en socialer Nederland. Daarom werk ik voor Heat and Eat.

Ik heb genoeg echte armoede gezien in landen ver weg van hier. In Nederland is er voldoende geld. Laten we het een beetje eerlijk verdelen. Iedereen kan iets doen, groot of klein. Een ander helpen geeft je nog een goed gevoel ook. Doe je ook mee? Ga snel naar www.heatandeat.nl, doneer of meld jouw horecazaak aan. Dank alvast!


Matthijs Nieuwenhuis, sociaal ondernemer bij MNCC

Foto: ©RTV Oost

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.